En del fotouppdrag minns man lite extra mycket.
Det kan vara en speciell sak som inträffat eller något roligt som hänt vid fotograferandet.
_____________________________________________

Näcken

 

Vid en reklamfotografering åt Föllinge Såg AB för några år sedan var det deras nya vildmarkspool som skulle förevigas. Allt var noga planerat och förberett vid skrivbordet.

Men nu brukar de ju vara så att det dyker upp saker och ting som man inte räknat med.


Planen var följande.


Vildmarkspoolen skulle fraktas upp till Hasslingåfallet vid Norska gränsen och fyllas med vatten. På morgonen dagen efter skulle vattnet i poolen värmas med kaminen som stod nerdränkt i vattnet. Sedan var det dags för den badande familjen att dyka upp på platsen. Några rullar film och det skulle vara klart. Ja, så enkelt var det.


I verkligheten.

Sista november, en tisdag skulle själva fotograferandet ske, det var då eller aldrig. Ljuset utomhus den här tiden är inte mycket att hurra för i Norrland. En klar dag orkar solen stiga över horisonten endast några timmar. Meterologerna ritade på söndagen upp otrevliga prognoskartor för framtiden, vintern var i antågande, vägen skulle snart bli ofarbar till Hasslingåfallet.

Kyliga vindar drog in från väster på måndagen. Den 6 mil långa transporten med poolen upp till vattenfallet hade i allafall gått bra. Tisdagmorgon, 7 minusgrader, snö i vindbyarna. När vi kom upp till Hasslingåfallet hade redan vattnet i vildmarkspoolen redan fått en angenäm temperatur. Modellfamiljen som skulle bada i poolen skulle det inte vara några problem med trots den kalla vinden. Problemet var hur det skulle gå för Näcken som skulle sitta uppe vid själva vattenfallet. Först tog vi bilder på den badande familjen i poolen.

- Det är sååå skööönt, trots minusgrader och vintervindar, hävdade glatt familjen.
När så den nakna Näcken vinglade ut på de hala stenarna under vattenfallet för att sätta sig på den angivna platsen förstod vi att nu gällde det att jobba snabbt.

- Jag fryser ihjäl, det stänker vatten från fallet på mig, jag har tappat känseln i fötterna, hörde vi Näcken skrika flera gånger.

Vi tog våra snabba bilder, hämtade ner den stelfrusna Näcken och stoppade ner honom i det 40 gradiga pool-vattnet.
Kaminen gick för högtryck och efter en tids kokande i poolen började Näcken åter få lite färg på kinderna.


Näcken hade överlevt.


/Åke .J


Pictures are protected by Swedish and international law.
No part of this website may be copied, published or placed on any other web site.
© Åke Johansson - 2001 All Rights Reserved.